Mijn account

Tja laten we maar gelijk met het meest lastigste onderdeel beginnen….. Namelijk onderhandelen over salaris! Niet echt het meest leuke onderdeel van een sollicitatieprocedure, maar je doet jezelf zeker te kort wanneer je het sowieso niet doet! Hierbij een aantal tips zodat het iets makkelijker wordt en je meer succes hebt bij de onderhandelingen!

TIP 1 Niet over je salaris beginnen in het eerste gesprek!

Alsjeblieft, start niet direct bij het eerste gesprek over het onderwerp salaris! Dit gesprek is bedoeld om kennis met het bedrijf te maken (joh…!). Je leert waar het bedrijf voor staat, hoe jouw functie er precies in de praktijk uitziet, wie je collega’s zullen zijn, de toekomstplannen van het bedrijf, etc. Door het kennismakingsgesprek kom je erachter of het bedrijf en de functie waarop je hebt gesolliciteerd wel echt bij jou passen. Zie je jezelf hier werken en word je spontaan enthousiast van de werkzaamheden die bij jouw functie komen kijken? Het is belangrijk om eerst antwoord op deze vragen te hebben, voordat je überhaupt overgaat op het onderwerp “salaris”. Daarnaast komt het voor het bedrijf vaak niet netjes over als je hier direct tijdens het eerste gesprek al over begint. Tijdens een eventueel tweede gesprek mag je dit onderwerp zeker aanhalen.

TIP 2 Check de cao

Als het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd onder een bepaalde cao valt, staat vaak al vast wat je kunt verdienen. De salarissen zijn dan vaak ingedeeld in schalen. Dat is dan ook het punt waar de salarisonderhandeling vaak over gaat: in welke schaal zul je uiteindelijk worden ingedeeld. Hoe hoger de schaal, des te hoger je salaris uiteraard. Naast onderhandelen over in welke schaal je start, is het natuurlijk ook interessant om te weten wat de groeimogelijkheden zijn en hoe deze eruit zien.

TIP 3 Laat de werkgever het eerste voorstel doen

Doe nooit zelf het eerste voorstel, maar laat de werkgever de spits afbijten. Er hangen namelijk twee nadelen aan het doen van een eerste salarisvoorstel vanuit de sollicitant. Het is aan de ene kant mogelijk om veel te hoog in te zetten en jezelf hiermee uit de markt te prijzen. Aan de andere kant kan je ook te laag inzetten, waardoor de werkgever je misschien te licht voor de functie kan gaan zien. Ook is het mogelijk dat ze met het lage voorstel akkoord gaan, terwijl ze zelf wellicht een veel hoger salaris in gedachten hadden! Met een eerste salarisvoorstel vanuit de werkgever weet je waar je ongeveer aan toe bent en kan je hier vervolgens op inspelen.

TIP 4 Er is altijd een onderhandelingsruimte

Er is vrijwel altijd sprake van onderhandelingsruimte. Jouw potentiële werkgever verwacht waarschijnlijk dat je nog gaat onderhandelen over het uiteindelijke salaris. Daar is zijn openingsbod uiteraard op afgestemd. Het is zijn laagste bod, nooit zijn hoogste. Doordat je dit weet kun jij hier weer op inspelen. Een tip is om altijd hoger in te zetten dan het salaris dat je daadwerkelijk wilt. Bijvoorbeeld: je had van tevoren een bruto maandsalaris van €2.600,- in gedachten. Het openingsbod van je werkgever is €2.400,-. Zelf kun je een tegenbod doen van €2.800,-. Grote kans dat dan je uiteindelijke salaris rond je eerste gedachten komt te zitten!

TIP 5 Voorbereiding is alles

Natuurlijk is het van groot belang om de salarisonderhandeling goed voor te bereiden. Weet van tevoren wat je minimaal wilt bereiken en weet vooral wat je waard bent! Om sterk in je schoenen te kunnen staan moet je dit goed kunnen beargumenteren. Bereid daarom vast de antwoorden voor op de volgende vragen:

  • Voldoe je aan alle functie-eisen?
  • Welke extra competenties breng je mee waar het bedrijf van kan profiteren?
  • Welke relevante werkervaring breng je mee?
  • Wat kan jij voor het bedrijf gaan betekenen?
  • Waarom ben jij de perfecte kandidaat voor deze functie

Vind je het spannend en kun je wel wat hulp hierbij gebruiken? Neem even contact op met The Work Zone, wij helpen je graag even bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek! Mail even naar post@theworkzone.nl of bel met 0118479207.

Boosting
talents

Contact

The Work Zone B.V.

Edisonweg 4
4382 NW Vlissingen

post@theworkzone.nl
+31 (0)118 479 207

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!