Mijn account

Lees hier alles over de samenwerking tussen de GGD en The Work Zone

De afgelopen jaren hebben veel studenten via The Work Zone bij de COVID-19 programma organisatie van GGD Zeeland gewerkt. Wij gingen op de priklocatie in Middelburg langs om het te hebben over de afgelopen tijd, en hoe zowel GGD Zeeland als een van onze kandidaten die periode ervaren heeft.

Ilona Schinkelshoek is sinds het begin van de coronapandemie betrokken bij de COVID-19 programma organisatie van GGD Zeeland. Ze is nu als programmamanager eindverantwoordelijk voor alle COVID-19 activiteiten en doet veel op beleidsniveau, maar is ook zo vaak mogelijk aanwezig op de verschillende locaties. In het begin van de pandemie zet GGD Zeeland eigen medewerkers in, maar al snel blijkt dat dit niet alleen met eigen medewerkers gedaan kan worden. “Aan het begin van de pandemie merkten we dat de COVID campagne toch wel wat groter werd dan dat we hadden gehoopt/gewild” vertelt ze. “In het begin moesten we met een relatief klein team medewerkers coronatesten afnemen, bron- en contactonderzoek uitvoeren en het klantcontactcentrum runnen”. Tijdens de beginfase van de pandemie werden veel van de reguliere GGD processen stilgelegd. Consultatiebureaus gaan tijdelijk dicht en ook de vaccinaties voor reizigers worden ‘on hold’ gezet. Ilona: “Het was heel fijn dat deze collega’s beschikbaar waren, maar we wisten ook wel dat zij op een gegeven moment weer terug moesten naar hun eigen functie, dus er moest meer personeel komen om het COVID-19 werk en het reguliere werk doorgang te laten vinden.”

“Dat was absoluut een ongekend spannende periode” vertelt Ilona. “We waren er als GGD al heel snel uit dat we niet iedereen zelf in dienst konden nemen, omdat die grote piek te veel HRM capaciteit vroeg.” GGD Zeeland gaat samenwerken met een aantal uitzendpartijen, waar The Work Zone er een van is. De reden om te kiezen voor verschillende partijen naast elkaar is simpel: “Dat had te maken met de verschillende profielen. Zo hadden we bijvoorbeeld een uitzendbureau voor artsen en een uitzendbureau voor verpleegkundigen, specifieke kennis die we nodig hadden in het bestrijden van de pandemie”. Daarnaast levert The Work Zone in die tijd veel medewerkers voor het testen en later het werken op de vaccinatie locaties.

Op het hoogtepunt heeft de GGD Zeeland ruim 1200 medewerkers in tijdelijke dienst. Omdat de pandemie onvoorspelbaar is, moeten de medewerkers flexibel zijn. Ilona: “Soms was het heel erg druk, soms was het ineens rustig. Er wordt dus veel flexibiliteit van de medewerkers gevraagd. Dat was ook het fijne aan de medewerkers die via The Work Zone bij ons kwamen werken. Dat waren voornamelijk studenten en jonge mensen, en we hebben ervaren dat die over het algemeen erg flexibel zijn. Ze willen veel werken, kunnen dat ook doordeweeks naast hun studie en hebben regelmatig een weekje vrij van hun studie. Maar ze kunnen het zich ook permitteren als er een keer een dienst uitvalt. Dat was voor ons ideaal.”

Een van die flexibele werknemers is Daphne. Daphne is sinds december 2021 via The Work Zone werkzaam bij de GGD Zeeland. Ze begon in de volle drukte, totdat het na een jaar rustiger werd en ze weer even stopte. Maar toen er weer opgeschaald werd, was Daphne er als een van de eersten weer bij. “Toen ik net begon was het gelijk heel hectisch. Per dag kwamen er bijna 1500 mensen op de locatie in Goes, waar ik toen werkte. Maar als je een paar weken werkt wen je aan die drukte en gaat het steeds makkelijker. Je werkt best wel in een groot en divers team, met veel studenten maar ook met mensen die al met pensioen zijn. Die diversiteit maakt het extra leuk.”

Ook de flexibiliteit bevalt Daphne goed. Naast haar werk bij de GGD Zeeland heeft ze sinds kort haar eigen bedrijf, waarbij ze silent disco boxen verhuurt. Dit is goed te combineren met haar werkzaamheden binnen de COVID-organisatie. “Er zijn veel verschillende locaties (onder andere Zierikzee, Tholen, Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen), zodat we goed bereikbaar zijn voor alle Zeeuwse burgers. Je kan als werknemer aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Sommige collega’s vinden het leuk om overal te werken, anderen hebben liever één of twee vaste locaties.” Daphne werkt vooral in Middelburg, Vlissingen en Goes. Daphne: “De flexibiliteit is erg fijn. Je geeft je voorkeur en beschikbaarheid op en dan krijg je te horen waar en wanneer je aan de slag kan. Dat hoor je ongeveer 2 a 3 weken van tevoren, dus ruim op tijd om ook nog andere dingen in te kunnen plannen.”

Dat plannen is voor de GGD Zeeland niet altijd makkelijk geweest. “Vooral die golfbeweging was lastig” vertelt Ilona. “Want de ene dag was het heel druk en heb je iedereen nodig, maar de volgende dag kan het zomaar heel rustig zijn. We hebben er toen voor gekozen om medewerkers multi-inzetbaar te maken, zodat iedereen binnen twee of meerdere disciplines (testen, bron- en contactonderzoek, klantcontactcentrum  en /of vaccineren) konden worden ingezet.”

Dat geldt ook voor Daphne. “Ik was in principe alleen voor de administratie, maar die functie is op een gegeven moment gecombineerd met de functie van host. Ik ontvang de mensen, controleer de gezondheidsverklaring en de legitimatie en dan stuur ik ze door naar de administratie. Daar zit ik dan ook wel eens. Daar controleer ik nog een keer alle gegevens en registreer ik welk vaccin er wordt gegeven en wie de arts van de dag is.”

“Het verschilt een beetje per locatie hoe een dag eruit ziet” vertelt Daphne. “Op de locaties waar we maar een of twee dagen per week zitten moet alles nog helemaal worden opgebouwd. Dan is de grootste uitdaging altijd om de printers weer aan de praat te krijgen” vertelt ze lachend. “Als dat is gelukt, wordt er gekeken hoeveel mensen er die dag verwacht worden. De deuren openen om 9:00 uur, maar meestal stromen de eerste vroege vogels al wel wat eerder binnen. Dan worden ze ontvangen en doorgestuurd naar de administratie, die ze op hun beurt weer doorstuurt naar de medewerkers die de vaccinatie zetten. Meestal rond 10:30 uur drinken we met z’n allen even een bakje koffie, en tussen de middag lunchen we samen of lopen we buiten een rondje.”

“Soms mag ik wel eens mee met een arts om mensen thuis te vaccineren” vertelt Daphne. “Het gaat dan om mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie, maar niet naar de priklocatie kunnen komen. Dit is erg leuk voor de afwisseling. Je raakt wat meer aan de praat met de mensen en komt op een informele manier met ze in contact. Dat is ook wat ik het leukste vind aan dit werk, het contact met mensen. De meesten zijn erg dankbaar dat we dit werk doen, en dat vind ik heel fijn om mee te maken.”

Ondanks dat Daphne geen ‘zorg-studie’ heeft gevolgd, is ze erg blij met deze kans. “Mijn zus werkte al via The Work Zone bij de GGD Zeeland, en ze vertelde dat ze nog meer mensen zochten. Zo ben ik met The Work Zone in aanraking gekomen. Die samenwerking kan ik alleen maar als super positief omschrijven. Ik heb een vaste contactpersoon en dat werkt erg goed. Als ik vragen heb kan ik altijd bij diegene terecht, zowel op hun kantoor als via whatsapp. Zeker via whatsapp werkt voor mij erg goed, omdat dat erg laagdrempelig is. Ik ben blij dat de communicatie niet via de mail hoeft, want dat voelt toch altijd een stuk formeler. Via whatsapp gaat het een stuk sneller.”

Ook Ilona is positief. Ze is erg blij met de inzet van de jonge, lokale medewerkers die via The Work Zone bij de GGD Zeeland aan de slag zijn gegaan. “Ook de samenwerking met The Work Zone als organisatie was erg fijn” vertelt ze. “De korte lijntjes, gewoon even bellen en vertellen wat er speelt en wat je nodig hebt, en dat het dan ook meteen wordt opgepakt. Als we een uitvraag deden werden er vaak snel kandidaten voorgesteld. Het contact was heel laagdrempelig en er waren geen wachtrijen aan de telefoon. Dat schakelde gewoon heel makkelijk, wat ook nodig was door de enorme drukte op sommige momenten. Deze campagne staat nu gepland tot het einde van het jaar, maar mocht er om wat voor reden dan ook op een later moment een nieuwe campagne starten, dan hebben we The Work Zone er graag weer bij!”

Boosting
talents

Contact

The Work Zone B.V.

Edisonweg 4
4382 NW Vlissingen

post@theworkzone.nl
+31 (0)118 479 207

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!