Mijn account

Yes je mag op gesprek komen! De eerste kennismaking met jouw eventuele nieuwe werkgever is natuurlijk altijd even spannend. Jullie gaan kijken of er een klik is en je wordt getest op jouw motivatie. Natuurlijk horen daar een paar moeilijke vragen bij om jou aan de tand te voelen. Hierbij een vijf meest gestelde vragen, die je alvast kunt voorbereiden voor jouw sollicitatiegesprek.

Vraag 1: wat zijn je zwakke punten

Als je gesprekspartner vraagt naar je sterke punten, zullen ook zeker je zwaktes naar voren komen. Niemand wil natuurlijk zijn zwaktes meteen toegeven, maar een goede kandidaat kan zijn zwaktes in sterke punten omvormen door tekortkomingen te delen die hij of zij al heeft verbeterd.

Goed: “In het begin van mijn carrière was ik wel eens overweldigd door al mijn taken, maar sindsdien heb ik erg gewerkt aan mijn timemanagement en ben ik een stuk efficiënter gaan werken.”

Slecht: “Ik heb geen zwaktes…”

Vraag 2: wat vind je het minst leuk aan je werk

Werkgevers stellen deze vraag om te bekijken welke taken ze je beter niet kunnen geven, maar ook om er achter te komen waarom je eigenlijk ander werk zoekt. Hoe frustrerend je oude baan ook was, laat je nooit negatief uit over je oude werkgever tijdens een sollicitatiegesprek!

Houd het daarentegen altijd bij afkeuring van gedrag, gebruiken of omstandigheden in je oude baan, blijf weg bij het bespreken van personen. Wees algemeen en spreek over de afwezigheid van zaken die jij belangrijk vindt in een baan.

Goed: “Slecht werkende processen hielden me heel erg tegen om in mijn vorige baan mijn top te bereiken.”

Slecht: “Ooh god, mijn vorige baas…”

Vraag 3: waarom zit er een gat in je cv

Werkloosheid gebeurt. Een gat in je cv is zeker geen ‘no go’ of definitieve reden om je niet aan te nemen, maar je moet wel voorbereid zijn om te vertellen waarom er een gat in je werkgeschiedenis zit.

Wees eerlijk over de belangrijkste redenen voor het gat en laat zien dat je ondertussen wel druk bent geweest. Bespreek hoe ervaringen en skills opgedaan tijdens je werkpauze zich zullen laten zien in je nieuwe baan. Leg de nadruk op cursussen, mogelijk vrijwilligerswerk, freelance klussen, zijprojecten en bijvoorbeeld (sport)verenigingsactiviteiten.

Goed: “Mijn vorige baan verdween bij een reorganisatie en ondanks dat ik ontslagen werd, heb ik de kans gepakt om een extra certificaat te halen en extra training te volgen om mijn huidige kwaliteiten te behouden en uit te breiden voor mijn volgende baan.”

Slecht: “Ik kreeg extra geld mee van mijn vorige werkgever en daar ben ik maar eens goed van gaan genieten.”

Vraag 4: waarom moeten we jou aannemen

Deze vraag wordt vaak gebruikt om een sollicitatiegesprek af te ronden, dus gebruik deze mogelijkheid om een persoonlijke pitch te geven. 

Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. 

Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging. Bijvoorbeeld: …”

Slecht: “Omdat ik de beste ben.”

Vraag 5: heb je nog vragen voor mij

In bijna elk sollicitatiegesprek zal een gesprekspartner deze vraag aan je stellen. Jouw antwoord moet - elke keer - hetzelfde zijn: “Ja.”. 

Bereid altijd een aantal open vragen voor die je gesprekspartner laat uitwijden over jouw toekomstige functie. Of, neem iets dat je van te voren hebt gelezen of gehoord over het bedrijf en vraag hierop door.  Maakt niet uit wat de vraag is, stel ‘m. Dit is een goede manier om te laten zien dat je geïnteresseerd, onderzoekend en voorbereid bent. 

Goed: “Kun je iets meer vertellen over jullie manier van werken?”

Slecht: “Nee, ik denk dat je alles wel verteld hebt.”

Tot slot

Het maakt niet uit wat je gevraagd wordt, als je eerlijk bent en een positief overkomt is de kans erg groot dat er een vervolggesprek gaat komen. 

Veel succes met solliciteren! Wanneer wij jou kunnen helpen, neem dan contact op met The Work Zone via 0118479207 of via post@theworkzone.nl

Boosting
talents

Contact

The Work Zone B.V.

Edisonweg 4
4382 NW Vlissingen

post@theworkzone.nl
+31 (0)118 479 207

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van je bezoek aan onze website, dan kun je altijd contact met ons opnemen, bedankt voor je belangstelling!